01 Απριλίου 2022

Μπροστά στη δίκη των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη…



Στις 4η Απρίλη, στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζονται οι 6 συλληφθέντες της πορείας του Πολυτεχνείου 2020 στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την υπόθεση, ας ανατρέξουμε στα γεγονότα των ημερών.

Το Νοέμβρη του 2020 η κυβέρνηση, με ένα χουντικού τύπου διάταγμα -με πρόσχημα την υγειονομική προφύλαξη- απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων για το τριήμερο 15-17 Νοέμβρη και επιχείρησε να βάλει στο «γύψο» τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα.

Ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε φρούριο των δυνάμεων καταστολής. Εκατοντάδες φανεροί και μυστικοί αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν σε κάθε στενό και δρόμο της πόλης. Αποκλείστηκε η πανεπιστημιούπολη, οι φοιτητικές εστίες και το μνημείο στην αυλή της Πολυτεχνικής Σχολής και απαγορεύτηκε η προσέγγισή του. Το πρωί της 17ης Νοέμβρη οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τετραμελή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (μ-λ) που επιχείρησε να καταθέσει μερικά λουλούδια στο μνημείο και επέβαλλαν πρόστιμα, ύψους 300 ευρώ, με τη δικαιολογία της «άσκοπης» μετακίνησης.

Αψηφώντας το κλίμα τρόμου, το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν σε μία κορυφαία πράξη αντίστασης. Διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σπάζοντας στην πράξη τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η στάση των διαδηλωτών απέναντι στα μέτρα προστασίας από τον ιό ήταν από το πρώτο λεπτό οργανωμένη και υποδειγματική, με μάσκες και αποστάσεις. Σύντομα, η αστυνομία περικύκλωσε τον κόσμο με εντολή της κυβέρνησης και επιτέθηκε άγρια. Κόντρα σε κάθε υγειονομικό πρόσχημα τα ΜΑΤ δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό που επί δύο συνεχόμενες ώρες συμπίεζε το συγκεντρωμένο πλήθος οδηγώντας σε αφόρητο συνωστισμό, τραυματισμούς και λιποθυμίες διαδηλωτών. Σε αυτές τις συνθήκες η αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις στο σωρό. Σε 94 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ η αστυνομία όρισε αυθαίρετα οργανωτή της πορείας τον δάσκαλο Ηλία Σ. στον οποίο επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 3.000 ευρώ εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τον ψηφισμένο νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις. Στους 6 συλληφθέντες απαγγέλθηκαν ανυπόστατες κατηγορίες περί «διασποράς μολυσματικής νόσου», «βίας κατά υπαλλήλου», «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», κά.

Εκατοντάδες φωτογραφίες και δεκάδες βίντεο που ελήφθησαν από δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ήταν η ίδια η αστυνομία και η κυβέρνηση που επέβαλλαν τις συνθήκες διασποράς του ιού.

Όσα διαδραματίστηκαν στις 17 Νοέμβρη του 2020 αποτέλεσαν σοβαρό πολιτικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης και φανέρωσαν περίτρανα ότι αυτή η άγρια επιχείρηση τρομοκράτησης δεν στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τα γεγονότα, συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου» με την συμμετοχή των οργανώσεων ΚΚΕ (μ-λ), ΝΑΡ, ΟΚΔΕ, Αριστερό Ρεύμα, Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΣΕΚ, Ξεκίνημα, Συνάντηση, Ταξική Αντεπίθεση, κ.ά., συλλόγων και αγωνιστών της Θεσσαλονίκης που άνοιξε πλατιά το ζήτημα στο λαό της πόλης με ανακοινώσεις, αφίσες, συναυλία αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις και πλατιά καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση των κατηγοριών, τη διαγραφή των προστίμων και την εναντίωση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απαγόρευσης της πολιτικής-συνδικαλιστικής δράσης.

Πάνω από 60 Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Φοιτητών, Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, καθώς και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στους 6 διωκόμενους απαιτώντας την απόσυρση των κατηγοριών και των προστίμων.

Ανακοινώσεις υπέρ της αθώωση των 6 συλληφθέντων εξέδωσαν και οι πολιτικές οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν στην ανωτέρω προσπάθεια, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ (μ-λ) που συμμετείχε ενεργά στην διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη και την αναμέτρηση με τις δυνάμεις καταστολής που εξαπολύθηκε, μετρώντας το ίδιο μία σύλληψη και πρόστιμα.

Στις σημερινές συνθήκες, η δική των 6 συλληφθέντων του Πολυτεχνείου του 2020 είναι υπόθεση όλου του αγωνιζόμενου λαού, όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. Οφείλει να αποτελέσει βήμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΗ στις 9.30πμ στο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 






Δεν υπάρχουν σχόλια: