17 Ιουνίου 2022

ΑΘΗΝΑ: Συγκέντρωση για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη (νόμος 480821) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/6 συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία προς τη Βουλή, με τη συμμετοχή σωματείων και εργατικών σχημάτων και αίτημα την κατάργηση του νόμου.

Η σχετικά μικρή μαζικότητα της συγκέντρωσης  ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργεί η αντιμετώπιση του νόμου Χατζηδάκη από σειρά δυνάμεων στο εργατικό κίνημα. Αυτή η αντιμετώπιση -που κινείται από τη φανερή αποδοχή του έως την υποβάθμιση της σημασίας του, την απραξία και τη σιωπηρή αποδοχή του- έχει στρώσει το δρόμο ώστε ο νόμος 4808 όχι μόνο να μην «μένει στα χαρτιά», αλλά να εφαρμόζεται κανονικότατα σε βάρος της αγωνιστικής συνδικαλιστικής δράσης.

Αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης το οποίο θα δημιουργεί πραγματικούς όρους κίνησης μέσα στους χώρους εργασίας και στα σωματεία. Ενός κινήματος το οποίο θα μπορέσει να κοντράρει τις λογικές που προβάλουν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) αλλά και το ΠΑΜΕ το οποίο δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία ενάντια στον νόμο 4808.

Στη συγκέντρωση καλούσαν και συμμετείχαν η «Πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμου 4808» και η Ταξική Πορεία, η οποία με μαζικό μπλοκ και τα συνθήματά της πρόβαλε τη γραμμή της κατάργησης του νόμου 4808, την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση, αλλά και ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Τέλος, προκλητική ήταν η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες περιόρισαν τα μπλοκ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, δείχνοντας συνεχώς την «ευαισθησία» του συστήματος για τα εργασιακά δικαιώματα. Η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων καταστολής αποτελεί ένα ακόμα μήνυμα προς το λαό για να αναδείξει ότι όποιος «σηκώνει κεφάλι» ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική θα καταστέλλεται και θα τρομοκρατείται. Ένα μήνυμα το οποίο οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν πίσω με την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδήλωσή τους.






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μικρή μαζικοτητα είναι ένα αντικειμενικο πρόβλημα όμως πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι μια σπίθα μπορεί να βάλει φωτιά στον κάμπο.
Εκείνο που με ενοχλεί ότι καλούν Σωματεία τα οποία δεν παρουσιάζονται ούτε με 1 αντιπρόσωπο.
Ας αναφερουνται συγκεκριμένα τα σωματεία που καλούν.
Διαφορετικά μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ψεύτικα καλεσματα. ΜΑΝΏΛΗΣ