11 Σεπτεμβρίου 2016

Πάρκο Τρίτση: Ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη εγκατάλειψή του και την παράδοσή του στην «κοινωνία των... πωλητών»


«Το Πάρκο "Τρίτση", σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή του, άρχισε να υποβαθμίζεται σκόπιμα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για την πλήρη απαξίωσή του, όπως λ.χ. την ελλιπή χρηματοδότησή του, τα ασαφή όριά του, τη χωρίς μόνιμο προσωπικό λειτουργία του. Και παρ’ ότι αλλάζουν συνεχώς το μοντέλο διοίκησής του, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο, δηλαδή η υποβάθμιση, η καταστροφή των υποδομών του και δημιουργία δυσθεώρητων "χρεών" σε κρατικούς οργανισμούς ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κ.α. Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, κομμάτια του πάρκου έχουν παραχωρηθεί σχεδόν τζάμπα προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες και ΜΚΟ, πίσω από τις οποίες κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα […]». Το συγκεκριμένο απόσπασμα αποτελεί κομμάτι από την προκήρυξη που είχε κυκλοφορήσει η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, το φθινόπωρο του 2014, όταν είχαμε την προηγούμενη αλλαγή στον περίφημο φορέα διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και το πέρασμα τις διαχείρισής του στον ΑΣΔΑ. Αλλαγή διαχείρισης που δεν άλλαξε τη ρότα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης του πάρκου, ίσα-ίσα που ο φορέας υπό τον ΑΣΔΑ επιχείρησε να αυξήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κάτοικων της περιοχής. Το πρώτο και βασικότερο αίτημα των κινητοποιήσεων ήταν η χρηματοδότηση του πάρκου από τον προϋπολογισμό… με τα δημοτικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή να προσυπογράφουν το αίτημα και στελέχη του να πρωτοστατούν σε «ακτιβισμούς» ενάντια στους επιχειρηματίες. Κινητοποιήσεις που ξεφούσκωσαν κάτω από την πίεση της προσμονής της «πρώτη φορά αριστεράς». Δύο χρόνια μετά, στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στην βουλή νομοσχέδιο που αλλάζει ξανά την δομή της διοίκησης του Πάρκου.
Ο νέος φορέας που συστήνεται για τη διαχείριση του Πάρκου φέρει τον τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης"».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Πάρκο θα διαχειρίζεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και θα εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο νέο σχήμα, πέρα από τους εκπροσώπους των δήμων Ιλίου και Άγιων Αναργύρων, των υπουργείων του ΑΣΔΑ και της περιφέρειας προβλέπεται ρητά η συμμετοχή ενός μέλους της Κοινωνίας των Πολιτών και «ιδίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή κοινωνικούς συνεταιριστικούς φορείς με καταστατικό σκοπό συναφή με τον σκοπό του Φορέα Διαχείρισης», όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε φορείς της κοινωνικής οικονομίας που δραστηριοποιούνται εντός του Πάρκου ή στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Αθήνας. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι για την εκπλήρωση των σκοπών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, ο Φορέας συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, «με μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με νομικά πρόσωπα, κατά προτεραιότητα με φορείς της κοινωνικής οικονομίας».
Η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί άμεσα το Πάρκο αλλά προσβλέπει σε πόρους από σειρά δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν εντός του Πάρκου (αν ήταν κυβέρνηση της δεξιάς, θα το έλεγε αυτοχρηματοδότηση), αλλά και «κάθε άλλο νόμιμο έσοδο» που θα εγκρίνει το ΔΣ. Πόσο απίθανο είναι να ακούσουμε στο κοντινό μέλλον το επιχείρημα «αλήθεια ποιος δεν θα έδινε μισό ευρώ εισιτήριο για να μην είναι το πάρκο σε αυτά τα χάλια;». Την ίδια ώρα, ως κύρια πηγή χρηματοδότησης του Πάρκου ορίζονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), δηλαδή η κρατική χρηματοδότηση που εισπράττουν οι δήμοι, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μείωση που φτάνει έως το 70%.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει πολλούς και διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους. Πρώτα και κύρια, συνεχίζει να αρνείται να πάρει την ευθύνη για την διαχείριση-χρηματοδότηση για το πάρκο, προσπαθώντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά να πουλήσει «αριστεροσύνη» με την σύνθεση του νέου φορέα. Την ίδια στιγμή, μέσω του νέου φορέα και τη συμμετοχή της «κοινωνίας των πολιτών», προσπαθεί να αδρανοποιήσει τις αντιδράσεις από τους ευαισθητοποιημένος κατοίκους στην περιοχή, την ίδια στιγμή που εννοούν την «κοινωνία των πωλητών», κλείνοντας και πονηρά το μάτι στους θιασώτες της συνδιαχείρισης. Μέσω όλων αυτών των εναλλακτικών παζαριών και της κοινωνικής οικονομίας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κομματιών του πάρκου (άλλωστε το «κέντρο της γης» του Μπόμπολα, που λειτουργεί στο Πάρκο, δείχνει τον δρόμο), και ποιος ξέρει πιθανά στο επόμενο μνημόνιο μπορεί να πάει και στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όλα αυτά τα νομικά και χρηματοδοτικά τερτίπια δεν μπορούν να κρύψουν την ουσιαστική εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής και στο θέμα των ζητημάτων της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντιδράσεις τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων εκδηλώθηκαν από το ΚΚΕ και από τη Δημοτική κίνηση της Ανταρσυα στους Αγίους Αναργύρους. Υπηρετώντας τη ρεφορμιστική λογική, ενώ το ΚΚΕ μέσω της ανακοίνωσης του ορθά καταγγέλλει το νομοσχέδιο και τους υπευθύνους που είναι το πάρκο σε αυτό το χάλι, το περασμένο Σάββατο, η ΚΝΕ διοργάνωσε καθαρισμό του πάρκου…
Το πάρκο Τρίτση, καθώς και μια σειρά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η Δυτική Αθήνα (χωματερή, ποικίλο όρος κλπ), πρέπει να αποτελέσουν αιτήματα του κινήματος που θα έχει ξεκάθαρο αντικυβερνητικό –αντισυνδιαχειριστικο αλλά και ανατρεπτικό προσανατολισμό. Όσον αφορά το Πάρκο Τρίτση και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρέπει να αποτελέσουν πεδίο ανάπτυξης κίνησης της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: