26 Ιουλίου 2016

Για τις εξελίξεις στον όμιλο «Μαρινόπουλος»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Λαϊκό Δρόμο». (Τη συνέντευξη για λογαριασμό του ΛΑΪΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ πήρε ο σ. Γιάννης Αδριανός)

Οι εξελίξεις στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, πριν ένα μήνα περίπου, με την αίτηση υπαγωγής του στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, είναι μέχρι στιγμής η κορυφή του παγόβουνου σε μια αλληλουχία «λουκέτων» που προηγήθηκε, επιχειρήσεων και μάλιστα λιανικής, «τρανταχτών» ονομάτων στη λεγόμενη αγορά, με άμεσες συνέπειες όχι μόνο στη συνέχιση της οικονομικής αποσάθρωσης, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη εκατοντάδων και χιλιάδων εργαζομένων, που το φάσμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης βλέπουν και νιώθουν να τους χτυπά βίαια την πόρτα.
Ο Λαϊκός Δρόμος, πήρε την παρακατω συνέντευξη με εργαζόμενο εδώ και πολλά χρόνια στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: H εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ έφτασε στα πρόθυρα της πτώχευσης -αν δεν την έχει αποφύγει ακόμα- ποια είναι σε χοντρές γραμμές τα αίτια αυτής της κατάρρευσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1) Η κακοδιαχείριση - επιθετική τάχατες αναπτυξιακή πολιτική. Εδώ και δύο-τρία χρόνια ίσως και παραπάνω- ενώ η εταιρεία είχε πρόβλημα ρευστότητας (πλήρωνε τις υποχρεώσεις στους πιστωτές - προμηθευτές κατόπιν διαταγών πληρωμής), εξαγόραζε συμμετοχές-ποσοστά άλλων ανωνύμων εταιρειών ομοειδούς αντικειμένου, όπως ΜΑΡΚΕΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΕ στη Σαντορίνη, ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ ΑΕ στην Τήνο, ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΑΕ στην Ηλεία, “ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕ” στην Κρήτη, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Μακεδονία κλπ.

2) Η εξάπλωση της εταιρείας στα Βαλκάνια, όπως Τίρανα και Σόφια, με αποτέλεσμα να κατασπαταλήσει τεράστια κεφάλαια σε επενδύσεις και μετά από ορισμένα χρόνια να αποσυρθεί, λόγω του ότι δεν έπιασε η «μπίζνα».

3) Μετά την αποχώρηση της CARREFOUR από τη μετοχική σύνθεση φορτώθηκε κατά 100% τη ζημιογόνο εταιρεία DIA HELLAS και με σημερινή ονομασία EXPRESS M AE.

4) Η διαχείριση απρόσωπα ως πολυεθνική εταιρεία με πολιτική που αντιμετώπιζε τα πάντα ως γρανάζια επίτευξης στόχων.

5) Και ίσως το πιο βασικό η λογική της αύξησης του τζίρου με κάθε τρόπο, με τη δημιουργία δικτύου δικαιόχρησης (franchising) με ανεξέλεγκτο τρόπο, τρώγοντας αρκετά και μεγάλα φέσια από τους δικαιοπάροχους.

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον τομέα της, και περιλαμβάνει σαν όμιλος αρκετές ακόμα επιχειρήσεις και σε άλλους τομείς. Πείτε μας λίγο γι' αυτό, τα μεγέθη, τους τζίρους, τα οικονομικά αποτελέσματα και τον αριθμό των εργαζομένων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα οικονομικά μεγέθη μπορούν κάλλιστα να αντληθούν από τους πρόσφατα δημοσιευμένους ισολογισμούς, τα οποία τελικά δεν νομίζω να απασχολούν τους εργαζομένους. Σήμερα απασχολούνται στον όμιλο περίπου 12.500 εργαζόμενοι.

Για τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ θα αναφέρω δύο τρείς αριθμούς και νομίζω ότι ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματα του.

Το 2011 απασχολούσε περίπου 11.300 εργαζομένους, το 2014 περίπου 9.900 και το 2015 περίπου 9.500.

Εάν συνυπολογίσουμε και τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν -απολύσεις από την DIA λόγω κλεισίματος καταστημάτων (πρόχειρη εκτίμηση περίπου 100)- καταλαβαίνετε το εργασιακό πρόβλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: Σήμερα που συζητάμε ποια είναι τα δεδομένα που έχετε σε γνώση σας, εσείς οι εργαζόμενοι, σχετικά με τις εξελίξεις, και το προς τα πού φαίνεται να οδηγούνται τα πράγματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν δεν πέσουν κεφάλαια στην επιχείρηση είτε ίδια (φέρτε πίσω τα κλεμμένα) είτε από δανεισμό, για να μπουν εμπορεύματα στα μαγαζιά να κινηθούν, δεν υπάρχει φως. Η επιχείρηση οδηγείται στο λουκέτο με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες, όχι μόνο για τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά και για μεγάλο αριθμό μικροπιστωτών (προμηθευτές εμπορευμάτων, απλήρωτα μισθώματα, μέχρι σεκιουριτάδες και συνεργεία καθαρισμού).

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: Έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για τεράστια ποσά που διακινήθηκαν προς εξωχώριες εταιρίες, για ακίνητα που μεταβιβάστηκαν κλπ. Είμαστε στη γνωστή και κλασσική περίπτωση των “χρεωκοπημένων επιχειρήσεων με πλούσιους ιδιοκτήτες”;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς, κοντά στο νου και η γνώση και κατά το λαϊκότερο ο νοών νοείτω.
Άλλωστε ο όμιλος εμπίπτει στο νόμο περί ενδοομιλικών συναλλαγών – μεταφοράς κεφαλαίων του 2008, αν δεν κάνω λάθος, επομένως τον πρώτο λόγο έχουν και οι εποπτεύουσες αρχές στο να διαλευκάνουν το πού πήγαν τα «φράγκα».

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: Όλο αυτό το διάστημα πώς μπορεί να περιγραφεί η στάση των εργαζομένων πριν και μετά το ξέσπασμα της κρίσης; Ας μιλήσουμε λίγο για τα σωματεία και τη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι εργαζόμενοι της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ όπως και οι υπόλοιποι έχουν πέσει στην αντίληψη «αρκεί να έχω τη δουλειά μου», και όχι να βγάλω το ψωμί μου και να διεκδικήσω το παντεσπάνι.

Υπάρχει το σωματείο εργαζομένων από το 1982, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ, ενώ τα τελευταία δύο τρία χρόνια παρουσιάστηκε το Σωματείο εργαζομένων Β. Ελλάδας με δράση κυρίως στη Β. Ελλάδα. Αυτό παρουσιάζεται σαν το καθαρόαιμο αγωνιστικό ΠΑΜΕ κάνοντας κριτική στο άλλο ότι δεν κρατά αγωνιστική θέση, ενώ το πρώτο κατηγορεί το προαναφερθέν ότι θέλει να λαμβάνονται οι συνδικαλιστικές αποφάσεις στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Τέτοια εποχή λοιπόν…, και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: Η στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου σε σχέση με το ζήτημα; Και επίσης ποια είναι τα βασικά αιτήματα προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η βασική απαίτηση των εργαζομένων όπως και της υπόλοιπης εργατικής τάξης είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας γιατί δεν έχουν καμία συμμετοχή γι' αυτή την δραματική εξέλιξη της επιχείρησης.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής κρατά θέση υποσχεσιολογίας, δες για παράδειγμα τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα υπουργείου Εργασίας Νεφελούδη.

ΕΡΩΤΗΣΗ Λ.Δ.: Γνωρίζουμε πως στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ δοκιμάστηκαν από νωρίς όλα τα εργατοκτόνα μέτρα από εποχής μνημονίων. Ποιες πάνω κάτω ήταν οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, οι αμοιβές κλπ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυρίως καταστροφή των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο στο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ήρθε με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης.

Με τα μνημόνια προφανώς χειροτέρεψε η θέση τους.

Να εργάζονται υπερωριακά χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και στην καλύτερη περίπτωση τις ώρες υπερωρίας να τις πάρουν ως ρεπό, και …αν τις πάρουν.

Να κυκλοφορούν κατά περιόδους ατομικά έγγραφα με εξαναγκασμό ως προς την υπογραφή για αποδοχή μειώσεων 10% των αμοιβών (ατομικές συμβάσεις εργασίας).

Να εξαναγκάζουν εργαζόμενους στα καταστήματα να μοιράζουν ακόμη και εκτός ωραρίου διαφημιστικά φυλλάδια.

Μέχρι σήμερα η επιχείρηση χρωστάει στους εργαζομένους το 90% του μισθού του Ιουνίου.

Προχθές πληρωθήκαμε το 10%, σκέψου ότι εργαζόμενος τετράωρος καταστήματος άνω των 25 ετών είδε κατάθεση στο λογαριασμό του χαρτζιλίκι (περίπου 20 ευρώ).

Οι αυξήσεις υπάρχουν μόνο για τα μεγαλοστελέχη που έχουν ακόμα και λοιπές παροχές (αυτοκίνητα).

http://www.m-lkke.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καποιες παρατηρησεις πανω στην αχρωμη συνεντευξη. 1 Ολο το προβλημα παρουσιαζεται διαχειρηστικο με καποια προσπαθεια του Γ.Ανδριανου να βαλει και ζητηματα υπεξαιρεσεων[δεν ξερω τον σωστο ορο]λειπει ουσιαστικα η κριση του συστηματος που καταστρεφει ακομα και κεφαλαιο-μετα βεβαια απο τα εργατικα δικαιωματα-σαν ανανκη για την αναγεννησητου. 2 Δεν καταλαβα την θεση του εργαζομενου, μηπως θα ειθελε το σωματειο να εχει τα ευσημα οτι συμετεχει στο ΠΑΜΕ και ταυτοχρωνα να βαζει πλατη στα σχεδια της εργοδοσιας΄ Το παραπανω το συμπερενω και απο της αξιολογες ανακοινωσεις της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Και κατι ασχετο .. αν αιτια της χρεοκοπιας ειναι οι κομπινες του Μαρινοπουλου πως το επετρεψαν οι ταπεζες, οι Γαλοι πρωην μετοχοι, και οι μεγαλοπρομηθευτες που ειναι οι περισοτερο χαμενοι απο την διαγραφει των χρεων.ΜΑΝΩΛΗΣ